Dopad pandemie koronaviru COVID-19 na investiční aktivity a plány municipalit

Dotazník není správně vyplněn, opravte prosím chyby.Přejít na chybu
SVAZ MĚST A OBCÍ ČESKÉ REPUBLIKY a CZECHINVEST
DOTAZNÍK: Dopad pandemie koronaviru COVID-19 na investiční aktivity a plány municipalit

Vážená paní primátorko, vážený pane primátore,
vážená paní starostko, vážený pane starosto,
vážená paní, vážený pane,

jsme si vědomi, že v současné době procházíte náročnou situací, kterou jste doposud excelentně zvládli. Přichází doba, kdy věříme, že budete mít více času na realizaci programů na rozvoj vašeho města či vaší obce. Období zdravotního ohrožení, doufejme, se bude chýlit k závěru, avšak období finančního ohrožení municipalit je patrně teprve na počátku. Zástupci Svazu měst a obcí ČR v minulém týdnu proto jednali s panem premiérem a členy Vlády ČR. Hlavním tématem rozhovoru bylo zachování a stabilizace financí měst a obcí do konce roku 2020 i na rok 2021, jelikož municipality jsou velmi významným veřejným zadavatelem. Vláda ČR je připravena nadále jednat o podpoře investování municipalit, požaduje však vyčíslení dopadů COVID-19 na rozpočty měst a obcí.

Ve spolupráci s CzechInvestem jsme provedli průzkum, který se týkal zabezpečení ochranných pomůcek. Děkujeme za vyplnění s výsledky CzechInvest dále pracuje.

Našim společným cílem v rámci tohoto šetření je zjistit a dále předložit Vládě ČR jednoznačné informace z území o očekávaném propadu investic a dalšího ovlivnění rozpočtu. Na základě výsledků pak budeme dále vyjednávat s Vládou o nastavení financí pro municipality do konce roku 2020 a také o možnostech podpory investic v roce 2021, kdy lze očekávat propad příjmů měst a obcí, minimálně z důvodu doposud neschváleného Víceletého finančního rámce EU, tedy nejistoty čerpání prostředků z EU fondů.

Věnujte prosím pár minut vyplnění přiloženého dotazníku. K vyplnění bude nutné využít podklady z rozpočtu města nebo obce, dále pak z plánu investic.

 
Děkuji za spolupráci, o výsledcích dotazníkového šetření Vás budeme informovat. Stejně tak Vás budeme informovat i o následných jednáních s Vládou ČR.


Mgr. Radka Vladyková
výkonná ředitelka Svazu měst a obcí České republiky

a

Ing. Patrik Reichl, MBA
generální ředitel agentury CzechInvest




DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ SVAZU MĚST A OBCÍ A CZECHINVESTU

Na úvod zvolte prosím okres vašeho města/obce či městské části/obvodu a v následující otázce zvolte město/obec či městskou část/obvod.


1. V jakém okresu se nachází Vaše město/obec?*